For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Op 13 november bracht een delegatie van de Chengdu Development Center of Science and Technology (CDCST), China, een bezoek aan de FNWI.
Ondertekenen overeenkomst
CDCST en FNWI met het ondertekende document (Foto: Hanne Nijhuis)

De delegatie bestond uit Prof. Kezhao Liu, Prof. Changan Chen, Dr. Haiyan Xu en Prof. Leo Lau, van de CDCST en de China Academy of Engineering Physics (CAEP). Zij werden welkom geheten door FNWI decaan Kareljan Schoutens en de nieuwe HIMS-directeur Joost Reek.

Doel van het bezoek was samenwerking te vinden binnen een project voor duurzame energie dat door de CDCST is opgezet. De delegatie werd begeleid door Prof. Aart Kleijn, voormalig HIMS-directeur en nu werkzaam bij CDCST als wetenschapper op het gebied van plasma wand-wisselwerking en wisselwerking aan oppervlakten en die de taak op zich heeft genomen een nieuw instituut op te zetten in Chengdu.

Na ontvangst door decaan Prof. Kareljan Schoutens hadden beide partijen de gelegenheid om zich te presenteren, waarna de ondertekening van de Memorandum of Understanding plaatsvond.

Vervolgens ontmoette de delegatie een aantal onderzoeksgroepen van HIMS en werden zij rondgeleid over de afdelingen van Molecular Photonics (Wybren Jan Buma, Fred Brouwer, Sander Woutersen), Heterogeneous Catalysis (Gadi Rothenberg, Stefania Grecea) en Computational Chemistry (Evert Jan Meijer) om een wederzijdse indruk te krijgen van de samenwerkingsmogelijkheden.

De resultaten waren bemoedigend. Zo bleek het programma van de Chinezen, dat is gebaseerd op duurzame energie, aan te sluiten bij het duurzaamheidszwaartepunt van HIMS en het voorgenomen Solardam. In 2014 wordt samenwerking  op dit gebied nader onderzocht. Andere onderwerpen van gemeenschappelijk belang waren katalysatoren voor CO2 reductie en kristalgroei en stabiliteit in materiaalkunde.

De computational chemistry groep was van mening dat er een mooie koppeling mogelijk kan zijn tussen de gezamelijke onderzoeksinteresses en hun internationale training programma's  op het gebied van computational chemistry, MolSim en ATOSIM.