For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Onderzoekers van de groep van dr. Stefania Grecea van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry van de Universiteit van Amsterdam hebben een nieuwe manier bedacht om Metal-Organic Frameworks (MOF's) beter te kunnen toepassen. Met bladeren van de zwarte populier als sjabloon maakten ze een poreuze materiaalstructuur waarop ze vervolgens MOF-kristallen aanbrachten. In een recente editie van het tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces laat promovendus Yiwen Tang de unieke adsorptie- en scheidingseigenschappen van het bio-geïnspireerde ontwerp zien. Hij werkte daarvoor samen met dr. David Dubbeldam van de onderzoeksgroep Computational Chemistry.
Micrograph of novel adsorbent material based on poplar template
Microscoopopname (totale breedte ongeveer 1,5 mm) van het nieuwe materiaal dat werd gebaseerd op een populierenblad. Het heeft een duidelijke structuur met kanaaltjes. De tekeningen tonen de buisvormige structuur (groen) en het moleculaire scheidingsproces. Afbeelding: HIMS.