29 November 2024
Noorduin, groepsleider bij AMOLF en hoogleraar aan het Van 't Hoff Instituut voor Moleculaire Wetenschappen (HIMS) van de Universiteit van Amsterdam, ontvangt de prijs voor het ontwikkelen van een looddetectietest en het oprichten van het bedrijf Lumetallix. De prijs omvat een subsidie van €50.000 om deze impactvolle inspanningen verder te ondersteunen. Noorduin ontvangt de prijs in januari tijdens de NWO Physics-conferentie in Veldhoven.
Noorduin en zijn toenmalige promovendus Lukas Helmbrecht ontdekten de detectiemethode tijdens hun onderzoek naar verbeteringen van perovskiet-zonnecellen. Ze realiseerden zich dat de lichtgevende eigenschappen van dit materiaal konden helpen om loodatomen zichtbaar te maken. Zo ontstond een unieke kans om bij te dragen aan de aanpak van het wereldwijde probleem van loodvergiftiging.
In samenwerking met teamleden zoals Helmbrecht startte Noorduin een traject dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van het start-up bedrijf Lumetallix. In samenwerking met de non-profitorganisatie PureEarth verspreidt Lumetallix nu testkits naar landen waar deze het hardst nodig zijn, en draagt zo bij aan de bestrijding van een belangrijk volksgezondheidsprobleem.
De jury prees Noorduin om zijn opmerkelijke prestaties. In hun rapport schreven zij:
"De commissie is zeer onder de indruk van de inspanningen van professor Noorduin om actief naar diverse toepassingen van de loodtest te zoeken, waarmee hij verschillende wegen van maatschappelijke impact bewandelt. Niet alleen toont professor Noorduin de duidelijke potentie van zijn ontdekking op het gebied van gezondheid en milieu, maar hij verkent ook toepassingen in de forensische wetenschap. De commissie waardeert zijn samenwerking met de politie."
Dit laatste verwijst naar een recente ontwikkeling waarbij Noorduin de looddetectiemethode wil ontwikkelen tot een forensisch hulpmiddel. Hiervoor werkt hij samen met onder andere HIMS-hoogleraar Arian van Asten en promovendi Kendra Adelberg en Arno van der Weijden. Het idee is om de loodsporen te detecteren die achterblijven in de omgeving wanneer een pistool wordt afgevuurd. Dit wordt nu verder onderzocht met forensische experts en de politie.