For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Paul Ferguson is op 15 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. Zijn leerstoel, ‘Separation of Biomacromolecules, with an emphasis on Sustainable Analytical Science’, is onderdeel van het Van ‘t Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) en ingesteld door de Stichting Bèta Plus. Ferguson, een 'Principal Scientist' bij AstraZeneca, zal bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe analytische instrumenten en technieken, alsmede innovatieve benaderingen om de analytische wetenschap en technologie duurzamer te maken.
Paul Ferguson. Foto: ChromSoc.

Met zijn uitgebreide ervaring in de industrie zal Ferguson met name de focus op farma en biotech binnen het HIMS-onderzoeksthema Analytische Chemie versterken. De speciale focus van zijn leerstoel op duurzaamheid sluit goed aan bij de Research Priority Area Sustainable Chemistry, een belangrijke onderzoeksfocus van het instituut.

Verminderen van chemicaliën, oplosmiddelen en energieverbruik 

De ontwikkeling en productie van farmaceutische ingrediënten vereist een enorme hoeveelheid analytische bepalingen. Het gaat daarbij om het testen van veiligheid en werkzaamheid maar ook het optimaliseren en controleren van de productie. Dat vereist grote hoeveelheden chemicaliën, oplosmiddelen en energie en gaat gepaard met aanzienlijke hoeveelheden afval. Deze situatie is op verschillende manieren te verbeteren, bijvoorbeeld door minder, sneller en kleiner (geminiaturiseerd) te analyseren, door de (voor)behandeling van samples te minimaliseren, en door nieuwe analytische technieken te ontwikkelen en te implementeren die inherent duurzamer zijn. 

Met de aandacht van zijn leerstoel voor Sustainable Analytical Science hoopt Ferguson duurzaam analytisch onderzoek op verschillende gebieden te bevorderen. Een daarvan is de ontwikkeling van in-silico (computer) modellering die experimenten tot een minimum beperken en zo verspilling tegengaan. Een ander gebied is het uitbreiden van de toepassing van superkritische vloeistofchromatografie (SFC). Deze techniek is milieuvriendelijker is dan vloeistofchromatografie, de meestgebruikte scheidingtechniek bij veel analytische toepassingen. Een belangrijk toepassingsgebied is de analyse van PFAS-verbindingen (gefluoreerde alkylverbindingen) die momenteel onder de loep worden genomen door EU-wetgevers. 

Lees meer, inclusief het CV van Paul Ferguson, in het Engelse nieuwsbericht.