For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Hoogleraren Jan van Maarseveen en Joost Reek van het Van 't Hoff Insitute for Molecular Sciences (HIMS) hebben beiden subsidie verkregen uit het LIFT programma van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek NWO. De twee 'public-private partnership' projecten bieden werk aan een promovendus en een postdoc onderzoeker.
NWO

Het LIFT programma (een afkorting voor 'Launchpad for Innovative Future Technology') is onderdeel van het Fonds New Chemical Innovations (Fonds NCI) dat bedoeld is voor publiek-private samenwerking in de chemie. LIFT maakt een snelle start mogelijk voor projecten waarin één of meer bedrijven samenwerken met één of meer kennisinstellingen.

Een moleculaire kralenketting rijgen met katalyse

dhr. prof. dr. Jan van Maarseveen, hoogleraar FNWI
Prof.dr. Jan van Maarseveen. Foto Dirk Gillissen.

Jan van Maarseveen, hoogleraar Bio-geinspireerde Organische Synthese, werkt samen met EnzyPep (Geleen) aan een geheel nieuwe methode voor een vereenvoudigde synthese van peptiden. Peptiden, kleine eiwitten, zijn belangrijke moleculen waarvan sommige gebruikt worden als medicijn tegen kanker. Het zijn biopolymeren opgebouwd uit aminozuren. Voor het aaneenrijgen van die aminozuren worden grote hoeveelheden speciale koppelingsreagentia gebruikt, wat veel afval oplevert. De synthetische bereiding van peptiden is zo inefficiënt omdat allerhande trucs nodig zijn om te zorgen dat de exacte ruimtelijke vorm van het molecuul gehandhaafd blijft. Het LIFT project zal de efficiëntie van peptidesynthese op industriële schaal verhogen. Dit is gunstig voor het medicijnenonderzoek en zal uiteindelijk bijdragen aan een duurzamere bereiding en goedkopere medicijnen.

LIFT project Jan van Maarseveen

Samen zijn we sterk!


Joost Reek, foto Jan Willem Steenmeijer
Prof.dr. Joost Reek. Foto Jan Willem Steenmeijer.

Het LIFT project van Joost Reek, hoogleraar Supramoleculaire Katalyse, behelst de ontwikkeling van op de natuur geïnspireerde strategieën voor het ontwerp en de synthese van metaalgebaseerde katalysatoren met veel hogere activiteit en selectiviteit dan traditionele homogene katalysatoren. Dit zal een nieuwe katalytische 'gereedschapskist' opleveren die het mogelijk maakt om samen met UvA spin-off InCAtT nieuwe schone processen te ontwikkelen voor de fijnchemie, de geur- en smaakstofindustrie en de farmaceutische industrie.

De 'samen sterk' benadering refereert niet alleen aan de samenwerking tussen universiteit en InCatT, maar ook aan de functionele groepen in enzymen, de natuurlijke katalysatoren. De manier waarop metaalcomplexen als katalysator worden gebruikt is anders dan manier waarop enzymen werken. In de natuur helpt een bindingsplaats nabij het actieve centrum om de katalysatoreigenschappen te controleren.

LIFT project Joost Reek